KATEGORI: Teambuilding

Formålet med teambuilding: Hvilken form for teambuilding skal I bruge?

3. December 2018
Ditte Rønne Jakobsen

For at teambuilding skal give mening, skal formålet være gennemskueligt. Alle skal være med på, hvad de skal bruge teambuildingen til – arrangører, instruktører og ikke mindst deltagere. Succesoplevelsen starter med et tydeligt formål, og det finder I ved at stille jer selv spørgsmålet: Hvad skal I bruge teambuilding til?

Kilde: Sonnerupgaard Gods´s blog om møder og konferencer

Sonnerupgaard Gods har defineret 3 overordnede formål med teambuilding på baggrund af deres erfaringer:

Blød teambuilding: Fælles sjove og unikke oplevelser

Nogle gange handler det om at have det sjovt sammen uden relation til arbejdet.

Den slags aktiviteter kan være alt fra et action-packed faldskærmsudspring højt oppe i luften til et hyggeligt spil rundbold helt nede på jorden. Det vigtige er, at alle kan være med men nogle gange kan det også være en god idé at skubbe til grænserne. Det giver en unik sejrsfølelse, og dét er jo vidunderligt at kunne dele med sine kolleger.

Formålet her er altså kort og godt at have det sjovt sammen med kollegerne og måske overskride nogle grænser sammen. Værdien af blød teambuilding er svær at definere. Man kan diskutere, om det egentlig er “rigtig” teambuilding, for man har ikke “samarbejde” eller “team” i fokus. Til gengæld giver det plads til at nedbryde sociale grænser og styrke relationer. Deltagerne deler en unik oplevelse, som de kan snakke om i kaffepausen, og i sidste ende bliver det jo nemmere at arbejde sammen, når man har en god relation.

Samarbejde: Socialt samvær i den rigtige kontekst

Nogle samarbejdsøvelser tager fat i teamets kommunikation og andre tager hånd om ledelse og beslutningsprocesser.

Forestil dig en trælabyrint i kæmpestørrelse, der hænger ned fra loftet. Den er spændt fast med elastiksnore, så den gynger ret meget, og det kan kun via fælles hjælp og kommunikation lykkes at få kuglen i mål. Et eksempel på en øvelse til ledelsesudvikling er blok-tetris. Man deler sig ud på små hold, som hver især skal fylde en masse forskelligformede klodser ned i en kasse. Det foregår på tid. Hvem tager styringen? Hvem skynder sig? Hvem er eftertænksom?

Det bedste er, når man knytter bånd gennem sjove, kreative og udfordrende øvelser, der har noget at gøre med arbejdet, og hvor man skal samarbejde for at lykkes.

Forløb: Når I vil udvikle trivsel og adfærd og vide, at det virker

Hvis teamet skal lære nye værktøjer, holdninger eller strategier, så er man interesseret i at ændre adfærd. Det er ikke noget, der sker henover et enkelt arrangement eller kursus. Her skal man have arrangeret et forløb med flere teambuilding-dage, hvor man bruger en handlingsplan til at følge op på ændringerne nogle måneder efter. Det vigtigste bliver ofte overset – trivsel. Har medarbejderne det godt sammen?

Denne slags teambuilding minder meget om coaching. Der er en del hjemmearbejde og møder, men her får man også mulighed for at inkorporere de sjove øvelser. Blok-tetris kan eksempelvis inddrages til at understrege nogle pointer om rollefordelinger, så man også laver andet end at sidde i et mødelokale.

Man kan faktisk måle effekten, så man kan se, om teambuilding-forløbet virker. Man kan måle på både bløde og hårde værdier. Bløde værdier kan være, hvordan medarbejderne vurderer samarbejdet, og hårde værdier kan være stigninger i virksomhedens nøgletal.

Konklusion: Teambuilding kan have 3 formål

Lad os lige opridse det hele igen her til sidst. Teambuilding kan have til formål at:

  • Skabe fælles sjove og unikke oplevelser

Blød teambuilding er typisk meget relevant i teams, hvor folk kender hinanden godt nok. De har bare brug for et afbræk fra hverdagen. Led efter nogle sjove aktiviteter, som alle kan glæde sig til.

  • Italesætte teamets daglige udfordringer

Teamet kender ikke hinanden specielt godt, og de trænger til at lære hinanden bedre at kende. Så er samarbejdsøvelser super relevant, for det ryster dem sammen i den rigtige kontekst. Find ud af hvilke kompetencer teamet kan træne og find et teambuilding-bureau, der kan skræddersy et arrangement til jer.

  • Udvikle teamets kompetencer henover en periode

Hvis I skal implementere en ny strategi eller arbejdsmåde, hvis I oplever udfordringer med trivsel, og hvis I gerne vil kunne se en effekt, så skal I arbejde med længere forløb. Led efter bureauer der kan tilbyde langsigtet konsultationsarbejde, og som har certificerede konsulenter.

Dette blogindlæg er en kortere udgave end den oprindelige udgave skrevet af Taus og Eva, teambuilding-eksperter på Sonnerupgaard Gods, publiceret på ”Kursusbloggen”.

Hos Danske Konferencecentre hjælper vi jer gerne med at udvælge både det rette møde- og konferencested og den relevante teambuilding-aktivitet.

 
INDHENT TILBUD TIL DIT NÆSTE ARRANGEMENT? – UDFYLD FORMULAREN, SÅ KONTAKTER VI DIG