KATEGORI: Bæredygtighed

Børsen: Danske Konferencecentre offentliggør FN Verdensmål indeks til konferencesteder

17. November 2020
Ditte Rønne Jakobsen

Læs hele artiklen fra Børsen om vores nye FN Verdensmål indeks her. Få blandt andet et indblik i, hvordan vores mødesteder Severin og Charlottehaven har arbejdet succesfuldt med forskellige verdensmål om bl.a. biodiversitet, bæredygtig energi og ansvarlig forbrug og produktion.

Artikel fra Børsen

Flere kunder efterlyser beviser på, at deres leverandører arbejder med bæredygtighed og FN’s verdensmål. Men hvor tager man fat, og hvordan omsætter man ambitionerne til resultater? Danske konferencecentre har testet nyt værktøj.

Hos Severin Kursuscenter i Middelfart blev forårets coronanedlukning brugt til at bygge om. Det efterlod et miserabelt haveområde, der mest af alt lignende en forladt byggeplads.

Udenomsarealerne, der grænser op til Lillebælt og en spektakulær udsigt, skulle hurtigt plantes til, så centeret igen kunne tage sig godt ud. Men midt i planerne om at plante de grimme mudderarealer til med præmiegræs, blev kursuscenteret inviteret med på en workshop om at arbejde med FN’s verdensmål i praksis. Og i stedet for veltrimmede græsplæner ligger der nu en vild have, som næste sommer vil stå endnu vildere til glæde for både insekter og centerets gæster.

For undervejs i workshoppen besluttede Severin Konferencecenter at arbejde med verdensmål nummer 15 om biodiversitet.

“Vores gæster er vilde med det. Vi bruger de vilde blomster inden for på centeret og fortæller om arbejdet med biodiversitet. Vi holder insekttællinger og har også skoleklasser forbi til at se haven,” fortæller Susan Skov, der er salg- og marketingchef hos Severin Konferencecenter.

Fra fluffy til strategi

Udover biodiversitet har forløbet om verdensmål også betydet, at kursuscenteret vil reducere kødforbruget i centerets restaurant markant over de næste fem år. Den indsats går ind under verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion.

“Vi kan endnu ikke se, om der er en god forretning målt på bundlinjen. Men det at have en konkret strategi for bæredygtighed er et krav fra de store kunder, der bruger os. Det er ikke nok, at vi arbejder med bæredygtighed. Det er for fluffy,” fortæller Susan Skov.

Mange danske konferencecentre er mindre og flere er også ejerledede virksomheder, hvor der ikke er hele afdelinger dedikeret til at arbejdet med bæredygtighed. Derfor havde Severin Kursuscenter på linje med flere af kollegerne i branchen et stort behov for at få konkrete og letanvendelige værktøjer til at omsætte ambitioner til resultater og konkrete mål.

Det fik de, da foreningen Danske Konferencecentre sammen med konsulentbureauet Hansen og Ersbøll Agenda sammen udviklede et praktisk værktøj til arbejdet med FN’s Verdensmål, verdensmålstabellen. Hansen og Ersbøll Agenda samarbejder nu med DTU og advokatfirmaet Poul Schmidt om at udbrede redskabet til mindre virksomheder i andre brancher, som enten selv eller på brancheniveau kan gå ombord redskabet.

Verdensmål på tabel

Selv kalder medstifter og partner Lotte Hansen værktøjet for banalt, men det er netop det, der gør luftige ambitioner om bæredygtighed til noget, de mindre virksomheder kan bruge i hverdagen, mener hun.

“Der er masser af certificeringer og mærkningsordninger, der handler om, at du skal gøre noget og have en politik for det. Men det bliver mere en afkrydsningsøvelse end et målbart arbejdsværktøj. Det skal være enkelt og markedsegnet,” siger Lotte Hansen om den tilgang, hun kalder for den lille og den store verdensmålstabel.

Konkret består tabellen af Excel-skemaer, hvor den enkelte virksomhed skal vurdere, hvilke verdensmål, der giver størst mening at arbejde på, fordi virksomhederne har størst indflydelse på netop de mål. Ud for hvert mål skal beskrives en konkret indsats og aktivitet og hertil en status for, hvor man starter samt målet, man vil nå inden for fem år.

Lotte Hansen understreger, at der ikke er tale om en certificering men om et arbejdsredskab, som skal sikre, at den enkelte virksomhed flytter sig konkret på bæredygtighedsområdet.

Foreningen Danske Konferencecentre, der er medudvikler på værktøjet, har besluttet, at hvert konferencecenter skal arbejde med fem verdensmål for at få lov til at kommunikere, at de lever op til foreningens mål om bæredygtighedsarbejde.

“Vi verificerer, at hvert center lever op til kravene og følger op på, hvordan de udvikler sig på de områder, de har valgt at arbejde med,” fortæller Marlene Sylvester-Hvid, der er direktør i Danske Konferencecentre, en bookingportal, hvor konferencearrangører kan booke sig ind hos en af foreningens 100 partnere. Foreløbig er 25 af foreningens konferencecentre verificeret og flere er på vej.

Gratis gevinster

Men hvorfor arbejde med en ukendt model for verdensmål, når der findes en masse veletablerede certificeringer og mærkningsordninger for bæredygtighed?

“I en driftsvirksomhed bliver det hurtigt svært med omfattende og komplicerede ordninger. Det bliver for akademisk. Det her værktøj hjælper med at sætte konkrete mål fra alt fra madspild til arbejdet med at inkludere psykisk sårbare borgere på arbejdsmarkedet,” siger Marlene Sylvester-Hvid.

Netop det overskuelige og overkommelige i verdensmålstabellen går igen hos de konferencecentre, der er kommet i gang med værktøjet.

“Denne version af tabellen er designet til konferencevirksomheder som os. Det var et overkommeligt værktøj for os at komme i gang med,” fortæller Kristian Vøttrup, der er driftschef i det ejerledede konferencecenter Charlottehaven i København.

Som resten af konferencebranchen er Charlottehaven hårdt ramt af coronapandemien. Kurser og konferencer er aflyst, centerets hoteldel kører på lavere blus, og restriktionerne rammer også hårdt i Charlottehavens fitnesscenter. Men arbejdet med bæredygtighed består og er også et positivt indslag i en ellers mørk tid for centeret.

“Det er jo ikke alt i det her arbejde, der koster en masse penge. En del handler også om at kortlægge det, du allerede gør. Selvfølgelig kan du investere, men ellers handler meget om omlægning af processer, så nej, der skal ikke nødvendigvis mange penge op af lommen for at komme i gang,” svarer Kristian Vøttrup på spørgsmålet om udgifterne til arbejdet.

Hos Charlottehaven har man i foråret investeret i et jordvarmeanlæg, så det nye hoteltårn er selvforsynende både i forhold til varme- og kølebehov. Det betyder, at verdensmål nummer 7 om bæredygtig energi er et område, hvor man ligger højt allerede, og hvor der ikke umiddelbart er planer om flere investeringer. Til gengæld kan Charlottehaven med fordel arbejde på at få de 2.000 fitnessgæster i centeret til at spare lidt på vandforbruget – et område, der passer til flere af FN’s verdensmål. Og så er der sat et mål om, at al fisk i restauranten skal være MSC-mærket inden 2021, som adresserer verdensmål 14 om livet i havet.

“Hvis vi havde valgt en certificering, så havde vi måske fået 50 spørgsmål alene om vores vandforbrug. Men med det her værktøj bliver arbejdet strategisk. Vi kan skille os ud ved de nøgleområder, vi vælger. Det kan vi godt lide,” siger Kristian Vøttrup, der i øjeblikket ikke oplever et behov for den blåstempling, som en certificering kan give.

Med verdensmålstabellen er de første ambitioner blevet til mål og handling, og så kan det senere blive en trædesten til mere.

“Måske skal vi på sigt gennem en større certificering, og så er vi jo allerede i gang med det her værktøj,” siger han.

Læs mere om FN Verdensmål indekset her.

 
INDHENT TILBUD TIL DIT NÆSTE ARRANGEMENT? – UDFYLD FORMULAREN, SÅ KONTAKTER VI DIG