KATEGORI: Partnernyheder

Fra militæranlæg til ungebastion

17. September 2024
Ditte Rønne Jakobsen

Middelgrundsfortet har med sin placering i Øresund, et stenkast fra København, været et strategisk punkt i beskyttelsen af Danmark, siden fortet blev bygget i slutningen af 1800-tallet. I dag er kanoner og soldater byttet ud med frivillighed og demokratiske processer. Fortets atmosfære emmer dog fortsat af mere end 100 års historie, og den 29. september er der mulighed for at gå på opdagelse på øen og lære mere om historien, der har udspillet sig mellem murene.

Middelgrundsfortet er i dag drevet af Fonden Ungdomsøen med det formål at være platform for de næste generationers samfundsbevægelser. Foruden at være en oplevelsesplatform og et fællesskab for unge, fungerer øen også som event- og konferencevenue.

Middelgrundsfortet blev bygget fra 1890 til 1894, og i 1895 flyttede de første soldater ind. Siden har væggene dannet ramme til mange unge liv. Først var det, de flere tusinde unge mænd, der gennem fortets 90 år under militærkommando nåede igennem deres værnepligt på øen. Siden blev øen besat af en gruppe unge i 1980’erne, et populært udflugtsmål i 1990’erne og hotel og restauration i 2000’erne.

Fra øen blev købt i 2015, til Ungdomsøen åbnede for offentligheden i 2019, gennemgik den en omfattende renovering. Øen fremstår i dag med flotte mødelokaler, sovesale og en helt unik atmosfære. Mange steder slår fortiden tydeligt igennem. Blandt andet væggen hvor soldaterne har skrevet deres navne, betonvaskene hvor dagens hygiejne blev klaret og HAWK-missilerne, der står udstillet både ude og inde.

”Jeg elsker at Ungdomsøen kan være det fristed den er for unge i dag, samtidig med at være sådan et tydeligt blik tilbage i vores historie. Jeg synes, det er vildt at tænke på alle de andre unge, der har brugt øen før mig, og at forholde mig til det at være ung gennem tiden,” siger Mariann på 24 år, der arbejder med øens historiske formidling.

Den 29. september sætter vi historien i fokus, når øens unge værter inviterer til rundvisning, fotoløb med fokus på livet på øen gennem tiden og pandekagebagning over bål. Det sker til arrangementet ”Befæstningsdagen”, der løber af stablen på tværs af Københavns Befæstning. Dagen er for alle, der gerne vil gå på opdagelse på øen og i historien.

Læs mere om Ungdomsøen på www.ungdomsoen.dk og køb billet til Befæstningsdagen på https://ungdomsoen.nemtilmeld.dk/489/  

 
INDHENT TILBUD TIL DIT NÆSTE ARRANGEMENT? – UDFYLD FORMULAREN, SÅ KONTAKTER VI DIG