KATEGORI: Mødeplanlægning

Glem apps og Michelin-stjerner! Find dit mødeformål med SELB

26. February 2020
Ditte Rønne Jakobsen

Det kan være frustrerende at planlægge et stort møde. Lidt som at lave et puslespil med 6.000 ens brikker. Og overfokus på mad, apps og kendte oplægsholdere gør det kun mere rodet. Men hvis du kender formålet, så løser puslespillet næsten sig selv. Tricket er at kende de rigtige spørgsmål – og dem hjælper Sonnerupgaard Gods dig til.

Ny teknologi ændrer verden og den måde, vi holder møde på. Udsøgt spise er altid lækkert at læse om – især hvis der er billeder. Og det bliver da lårklaskende sjovt, hvis Martin Brygmann præsenterer middagen forklædt som Kirsten Hüttemeier! (Husker du Lex og Klatten?) Men er det derfor, du skal planlægge møde? Inden setup, mad og indslag skal du lige have tjek på noget meget, meget vigtigt. Hvad skal mødet? Og hvorfor det?

Formålet, meningen med det hele. Og det bliver du typisk nødt til at grave lidt efter. Du kan planlægge det rigtigt første gang. Eller… Du kan planlægge det samme møde om og om igen, fordi indslagene ikke spiller sammen (som puslespillet).

Formålet finder du ved at spørge mødeejeren grundigt og struktureret ind til det.

Start med spørgsMÅLET: Hvad er målet med din spørgen?

Motiver dine spørgsmål. Hvad skal du bruge svaret til? Det er nemmere at svare, når der er en grund til det. F.eks. Min kollegas møde blev planlagt i kaos. Der var ikke styr på formålet. Det vil jeg gerne have. Derfor vil jeg gerne spørge ind til det. Motiver dine spørgsmål. Så får du de bedste svar.

Der findes to slags spørgsmål, de åbne og de lukkede.

Åbne spørgsmål som giver svar lige fra hjertet eller hoften. Her giver du nemlig plads til at svare frit f.eks. ’’ Hvilken slags musik lytter du til?’’. Når du stiller et lukket spørgsmål, begrænser du muligheden for at svare, f.eks. ’’ Er du til David Bowie eller Rasmus Seebach?’’.

Nu skal du motivere dine spørgsmål. Du kommer til at veksle lidt mellem åbne og lukkede spørgsmål. Og for at holde lidt struktur i det, skal du lære om SELB.

SELB: Situation, Enighed, Løsning, Beslutning

SELB er en dialogstruktur. Den lærer dig at forstå andres behov og finde enighed om dem. Med den kan du skræddersy det perfekte møde.

Situation: Hvad er vigtigt?

Næsten alle starter med idéerne. Apropos VR-briller, michelin-mad og Kirsten Hüttemeier. Men ikke Sonnerupgaard Gods. Først skal vi finde formålet. Spørg ind til, hvad mødet skal. Brug KUN åbne spørgsmål. Øv dig I HV’erne. Du vil typisk få nogle ret korte svar. Væbn dig med tålmodighed. Og hvis svaret er for kort, så fortsætter du bare med at spørge ind. Det er meget vigtigt, at du kun bruger åbne spørgsmål f.eks. ’’ Hvad er formålet med mødet?’’ Bliv ved, indtil du forstår svaret. Her er det godt at kende lidt til EFU modellen som kan bruges, til at forstå svarene.

Enighed: Er vi enige om, at?

Vent endnu med idéerne.  Vi skal lige have afklaret formålet først. Når du føler dig helt sikker på, hvad svarene betyder, så søger du enighed. Det bliver en slags forventningsafstemning. En social aftale. Brug KUN lukkede spørgsmål f.eks. ’’Er formålet at øge medarbejdertilfredsheden?’’ Hvis du får et nej, så skal du tilbage til situationen og stille åbne spørgsmål. Bliv ved, til du får et ja. Svaret bliver bindende. I får en social aftale. Og med den kan du være sikker i sagen, inden du hopper videre til næste emne. Tag et emne ad gangen. Opsummer, når du har været omkring nok emner. Når i er kommet til enighed, er du nu klar til at finde de rigtige løsninger!

Løsninger: Find noget forskelligt

Nu er du endelig klar til at lege med idéerne! Og det bliver nemt – for nu ved du jo, hvad du skal lede efter.

Hvordan vil du designe mødet? Find nogle forskellige muligheder, så du har lidt at vælge mellem. Brug Danske Konferencecentre til sparring og rådgivning. Her får du mindst 3 tilbud, som du så kan præsentere for mødeejeren.

Beslutning: Hvad skal det så være for en?

Mange kigger bare på løsningerne, og tænker de er gode. Men det vigtigt at det er de rigtige beslutninger som bliver træffet. Og ro på. Et stort møde tager lang tid at planlægge.

Når I har besluttet jer, kan du gå i gang med at designe og koordinere. Og du kan gøre det med ro i maven. For nu har du en sikker retning – fedt!

Læs hele blogindlægget af Kristoffer Thrane her, hvor der er en tilhørende guide til, hvordan du selv kan lave din egen SELB. Læs mere om mødefaciliteterne på Sonnerupgaard Gods her.

 
INDHENT TILBUD TIL DIT NÆSTE ARRANGEMENT? – UDFYLD FORMULAREN, SÅ KONTAKTER VI DIG