Hjemmearbejde, igen? Få 10 gode råd her
Corona har endnu en gang sendt mange af os hjem med computeren under armen. At arbejde hjemmefra kan have fordele. Det kan give fleksibilitet i forhold til at få fritid, familie- og arbejdsliv til at gå op, men de fleste af os møder også udfordringer i hjemmearbejdet.
En succesfuld dag ved din hjemmearbejdsplads kræver struktur, planlægning og gode rutiner. Det kan være, at du endda bliver nødt til at ændre nogle af dine fastgroede vaner for, at for dit hjemmearbejde til at lykkes.
Kilde: Artiklen er skrevet af www.sunddigital.dk
1. Arbejd kun i arbejdstiden
Læg en plan, hold dig til den og hold inde med arbejdet, når dagen er omme. Klare rammer for, hvornår du skal arbejde, og hvornår du kan holde fyraften, hjælper til at finde en sund struktur for dagen og med at holde fast i en god work-life-balance.
2. Skab en morgenrutine
Én ting er at beslutte sig for, at sætte sig ned ved skrivebordet for at arbejde på et bestemt klokkeslæt hver dag. Noget andet er at finde en god rutine, der signalerer til din hjerne, at arbejdsdagen begynder. Det kan være en kop kaffe, du sætter dig og nyder, inden arbejdet går i gang. Det kan være en løbetur. Det kan også være at tage tøj på, som skulle du rent faktisk møde ind på din arbejdsplads. Faste rutiner er et effektiv værktøj til sundt hjemmearbejde.
3. Lav et regelsæt for dig selv og resten af familien
Sæt sammen nogle regler for de mennesker, du deler hjem – og nu også arbejdsplads – med. Har du børn hjemme, kan I lave regler for, hvordan dagen skal forløbe for jer. Er der tidspunkter, hvor de ikke må forstyrre dig? Kan du Iave regler for, at børnene selv smører frokost, eller at de skal lufte hunden på et bestemt tidspunkt hver dag? Husk, at blot fordi du er hjemme, så betyder det ikke, at du skal være serviceorgan for alle andre.
4. Planlæg dine pauser under hjemmearbejdet
Sørg for struktur i din arbejdsdag ved at planlægge dine pauser, når du arbejder hjemme. Rejs dig op, gå væk fra din computer og lad din telefon ligge. Sørg for at have planlagt, hvornår du skal holde pauser, og hvor lange de skal være, allerede inden din arbejdsdag begynder.
5. Hold pauser i deres fulde længde
Hold din plan – og hold dine pauser. Det er vigtigt at komme væk fra både computer og telefon, så du kan være effektiv, når du igen sætter dig ved skrivebordet. Brug et æggeur til at skabe struktur i din arbejdsdag. Start det, når din pause begynder – når uret ringer, er pausen slut, og du kan igen sætte dig ved ned ved din hjemmearbejdsplads og fortsætte, hvor du slap.
6. Kom ud af huset selv om du arbejder hjemmefra
Forlad huset mindst én gang om dagen. Gerne flere. Det kan være en gåtur som start og afslutning på din arbejdsdag. Det kan være en løbetur i frokostpausen. Eller du kan holde walk-and-talk-møder med kollegerne i dine høretelefoner og en kop kaffe i hånden.
7. Dediker et område til dit hjemmearbejde
Det er ikke sikkert, du har et kontor, du kan lukke døren til, når dagen på dit hjemmearbejde er slut. Beslut dig for, hvor i hjemmet dit arbejde skal foregå. Og sæt dig så det samme sted, hver dag. Arbejder du ved f.eks. spisebordet eller et andet sted, du og din familie også bruger, når I holder fri, så sørg for at pakke din computer væk, når arbejdsdagen er slut.
8. Vær social med dine kolleger
Ensomhed og isolation er nogle af de store udfordringer i denne tid med Covid-19. Vær social med dine kolleger, når det kan lade sig gøre. Tak ja til online arrangementer via Zoom og Teams. Og undersøg, hvor meget interaktion du har brug for hver dag for at føle dig inkluderet og forbundet med dine kolleger.
9. Overkommuniker
Hjemmearbejde kræver, at du overkommunikerer. Fortæl alle, det er relevant for, hvordan du har struktureret din dag, og hvornår du er tilgængelig i forhold til at besvare e-mails og telefonopkald. Når en vigtig opgave er veloverstået, så lad dine kollegaer vide det. Eller nævn for dem flere gange, at du holder ferie ugen efter. Overkommunikation kan komme dumme misforståelser til livs, når du og dine kolleger ikke bruger tid sammen hver dag.
10. Afslut dagen med en rutine
Præcis som du startede dagen med en rutine, skal du også slutte dagen med en rutine, der signalerer til din hjerne, at det nu er fyraften. Det kan være en gå tur med hunden, en online yogatime eller noget så simpelt som at lukke computeren, gemme den væk og sætte din yndlingspodcast på.
Vi håber, du fik inspiration og motivation til gode rutiner på hjemmearbejdspladsen.