KATEGORI: Partnernyheder

Instagram bragte Alice fra Ukraine til Gilleleje

28. February 2023
Ditte Rønne Jakobsen

I fredags var det ét år siden krigen i Ukraine brød ud. En krig, der via en dansk familie på Instagram, bragte Alice Tsomkalo til Gilleleje. Hun er én af de i alt 155 flygtninge Gribskov Kommune har modtaget, og kort efter ankomst fik hun igennem kommunen arbejde hos Kysthusene Gilleleje. Først som opvasker og i dag også som konferencecentrets husfotograf.

Da russerne angreb Ukraine, den 24. februar 2022, var storbyen Kharkiv i landets nordøstlige del en af de første byer, der blev bombet. Kharakiv var også 23-årige Alice Tsomkalos hjemby. Her boede hun sammen med sin mor, Oksana, og arbejdede med marketing og fotografi.

”Da vores naboers hus blev bombet få dage efter krigens start, rejste vi først mod vest. Men vi forstod hurtigt, at dette kun var begyndelsen, og at vi måtte ud af landet,” fortæller Alice. Valget faldt på Danmark. Hvorfor?

”Fordi en dansk familie fra Nordsjælland, som jeg i mange år havde fulgt på Instagram, lavede et opslag om, at de gerne ville huse ukrainske flygtninge. Et par beskeder senere og vi var på vej mod Danmark og Gilleleje,” siger hun.

Den første måned boede de hos deres danske værtsfamilie, men da Gribskov Kommunen kort efter ankomst kunne formidle jobs til dem begge hos konferencecentret Kysthusene i Gilleleje, fik de også egen bolig. Alices mor startede som rengøringsdame og Alice som opvasker. Rasmus Soelberg, direktør hos Kysthusene, siger:

”Kysthusene fik for få år siden ny ejer, og i den transformation vi har gennemført, har vi bl.a. fordoblet antallet årsværk. 85% af vores ansatte bor i kommunen, og vi har længe haft et tæt samarbejde med jobcenteret, og tøvede ikke, da vi blev spurgt, om vi ville ansatte ukrainere.” Vivi Stausholm Jepsen, centerchef i Center for Job og Unge i Gribskov Kommune uddyber:

”Vi har et godt samarbejde med virksomhederne, og det havde vi glæde af, da ukrainerne begyndte at komme hertil. Ikke mindst steder som Kysthusene, der havde ledige servicebranchejobs, var åbne for at tilbyde ukrainerne arbejde. I dag er alle kommunens ukrainske flygtninge, der er over 18 år og jobparate, enten i arbejde eller i praktik og på sprogskole. I takt med, at de lærer dansk, kan vores virksomhedskonsulenter også få de enkeltes kvalifikationer endnu bedre i spil, så deres jobmuligheder bliver udvidet.”

Alice lærer også dansk, men taler også godt engelsk. Så allerede kort efter hun startede hos Kysthusene, fortalte hun Rasmus, at hun i Ukraine havde arbejdet som fotograf og ville kunne tage smukke luftfotos af de mange faciliteter, Kysthusene har på matriklen. Hvis bare hun havde en drone.

”Alice havde givet sin drone til den ukrainske hær, før hun flygtede ud af landet. Så det første jeg gjorde, da Alice viste mig noget af sit arbejde, var at købe en drone magen til den, hun havde efterladt. Og i dag er Alice ikke blot opvasker her hos Kysthusene, men også vores husfotograf,” slutter Rasmus.

Fakta om Ukrainske flygtninge i Gribskov Kommune: Kommunen har modtaget 155 ukrainere over 18 år. 43 er kommet i arbejde og forsørger sig selv. 57 er jobparate og deltager i virksomhedspraktikker og sprogskole-undervisning. 36 er flyttet fra Gribskov Kommune. 19 er ikke parate til beskæftigelse.

For yderligere information, kontakt:
Rasmus Soelberg, direktør, Kysthusene, t. 2380 0049, rso@kysthusene.dk
Ulrika Mårtensson, PR- & kommunikationskonsulent, t. 2338 3072, ulm@loopnordic.com

Læs mere om Kysthusene på deres profil lige her

Kysthusene Gilleleje ligger på toppen af Nordsjælland midt i den rå kystnatur – i første række til vandet – og danner rammernefor møder, konferencer, teambuilding, middage og fester i lyse lokaler for op til 200 personer. Der er logi for op til 120 personer fordelt på værelser og huse.

 
INDHENT TILBUD TIL DIT NÆSTE ARRANGEMENT? – UDFYLD FORMULAREN, SÅ KONTAKTER VI DIG